Prága: csak a sör kedvéért

praga-sor.jpg

Ha valakit most stílszerűen el szeretne hívni sörözni, akkor a legfrappánsabb megoldás rögtön Prágába invitálni az illetőt. Ajándékba szülinapra, évfordulóra, a vizsgák sikerére vagy csak úgy ketten esetleg több baráttal menne sörözni, akkor válassza a legjobbat: a cseh söröket!

A sör hivatalosan malátából vízzel cefrézett többször ízesített,sörélesztővel erjesztett szén-dioxidos, alkoholtartalmú ital. (Wikipédia)

A folyékony kenyér készítése a leletek szerint szinte egyidős az emberiséggel, a kezdetekben pl. Egyiptomban tényleg kenyérből készült. Mezopotámiában már törvény szabályozza a készítését és minőségét.

Az ókori és középkori söröknél gyakori volt a ma modernnek tűnő ízesítés, pl. a datolya vagy gyümölcs-sűrítmény és sokszor isteni italként tartották számon, de az első söröknél komlót még nem használtak. Később a szerzetesek böjt ideje alatt ihattak sört, mi sem természetesebb, hogy tökéletesítették a sörfőzést, illetve úgy tartják, hogy ők használtak először komlót.

praga-sor-komlo.jpg

Bajorországban (hol másutt?) 1516-ban már sörtisztasági törvény lépett életbe, a sör kizárólag víz, élesztő, komló és malátából készülhetett.

A sör az egyik legegészségesebb ital, fontos B-vitaminokat, számottevő antioxidánst és ásványi tartalmaz, vízhajtó és vesekő megelőző hatása is ismert, nyugtatóként és feszültségoldóként is hat, az immunrendszert erősíti, magas tápértékű.

Mivel alkoholos italról van szó, ezért ne felejtsük el a káros hatásait sem, főleg, ha mértéktelenül fogyasztják.

Vizsgálatok szerint méréskelt, de rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szívre, a vérnyomásra. Csehországban például a vesekővel küszködőknek orvosok felírhatják a fogyasztását.

sor-vernyomas.jpg

A legismertebb cseh márkák: Bohemia Regent, Budweiser Budvar, Gambrinus, Veľkopopovický Kozel, Krušovice, Staropramen, Starobrno, Primator, Pilsner Urquell, Radegast, Zlatopramen.

Természetesen a legjobb sörfőző mester sem tud semmi jót kihozni gyenge alapanyagokból, ezért Csehországban az artézi kutak vagy hegyi források szállítják a megfelelően tiszta vizet. A komló virágában található hatóanyag nyugtató hatású, gyantája pedig a megfelelő habról gondoskodik.

A világ legjobb minőségű komlója Csehországban terem. A monda szerint Vencel herceg - később a sörfőzés védőszentje, ezek szerint okkal - megtiltotta külföldre szállítását.

Az első írásos emlék a cseh sörfőzéssel kapcsolatban 856-ból származik, és a komlótermesztésről szól.

Nem meglepő az sem, hogy évszázadokon át királyi monopólium volt, csak néhány város kapott jogot sörfőzésre. A legjelentősebb sörgyárakat a XIX. században alapították. Manapság az elszántabbak majdnem ötszázféle sör közül válogathatnak, lehet az világmárka vagy helyben gyártott kiváló minőségű kézműves sör.

soroshordok.jpg

Ha valaki igazán jó sört szeretne inni, és ennek megadná a módját, akkor ezt egynapos út keretében megteheti Prágában.

A túra Prága közelében a Budvar (ismertebb nevén Budweiser) sörgyárban indul, sörismeretekkel és fakultatív sörkóstolással. A gyár elődje 1895-ben jött létre, ma is artézi vizet használnak az aranyló italhoz, ahhoz semmilyen mesterséges anyagot nem adnak, és kilencven napig érlelik. A kirándulás Prágában folytatódik városnézéssel, szabad programmal, vacsoralehetőséggel.

budvar-budweiser.jpg

Prága: csak a sör kedvéért